Net-Works

Een inclusief bedrijf met een positieve maatschappelijke, zakelijke en milieu-impact

ONDER DRUK Algemeen

ONDER DRUK – Zonder elektriciteit balen maken van netten

door Luca Achilli and Jon Khoo  | 

Hoe goed ben jij in het inpakken van een koffer? Hoeveel spullen kun jij in je handbagage proppen? Vouw je alles netjes op of gooi je de kledingstukken er gewoon in?
Eigenlijk lijkt het verpakken van de weggegooide visnetten bij ons Net-Works-project hetzelfde als het inpakken van een gigantische koffer (waarbij we experts zijn in het opvouwen).

Partners van Net-Works krijgen geen voorkeursbehandeling, dat willen we ook helemaal niet. In ruil voor een commerciële prijs voor onze visnetten stemmen we in met dezelfde richtlijnen als andere leveranciers van Aquafil: alles moet concurrerend blijven. We moeten ervoor zorgen dat alle visnetten gemaakt zijn van de juiste nylonsoort, we moeten ze schoonmaken en we moeten ze zo dicht op elkaar mogelijk verpakken en in een container stoppen voor vervoer.

De uitdaging: Netten: Dat past maar net!

Het probleem is dat de visnetten allesbehalve een grote dichtheid hebben….eigenlijk juist het tegenovergestelde. 3000 kilo aan onverpakte visnetten zouden makkelijk een vierkante scheepscontainer van meer dan twaalf meter hoog kunnen opvullen. Dat is te vergelijken met een (school)bus voor 50 passagiers. Om te voldoen aan de eisen van Aquafil, moesten we de dichtheid van ongeveer 40 kg/m3 zien om te zetten in 200 kg/m3… Dat is een vijf keer hogere dichtheid.

Luca Achilli, innovatieprojectbeheerder van Interface, was het brein achter deze operatie. Hij herinnert zich: “Ik had wel wat ervaring met het comprimeren van materialen, maar niet zoiets als dit. Ik kan me herinneren dat dit om diverse redenen lastig zou worden: de dichtheid zonder elektriciteit realiseren, de grootte van de balen zou cruciaal zijn, de juiste banden aanbrengen om de balen bij elkaar te houden en het vervoer van de balen van het eiland naar Cebu en naar de container. Al die aspecten waren problematisch.”

Behalve de materialen, lag de combinatie van elementaire natuurkundige wetten, prototypes en een fundamentele vastberadenheid aan de basis van de balenmachine. Onze eerste poging bestond uit een met de hand bediende houten balenmachine die gebaseerd was op hefbomen. Zoals je ziet op de foto, was dit uiteindelijk een viermansmachine die acht handen vereiste.

De volgende stap in de ontwikkeling van de balenmachine was om een pneumatische ondersteuning toe te voegen. We deden dit door een krik te gebruiken (hetzelfde hulpmiddel dat je zou gebruiken om een auto omhoog te krikken, waarbij lucht wordt samengeperst om het tillen uit te voeren). Dit was behoorlijk effectief: een soort persmechanisme met veel vermogen. Maar voor deze vooruitgang had ook nadelen: hoe meer de visnetten werden samengeperst, hoe meer ze terugdrukten en de balen wilden vernietigen. Ook duurde het proces veel te lang. Om de kosten laag te houden, waren we op zoek naar een soepel en snelle oplossing voor het maken van de balen.

Nu we een manier hadden gevonden om de visnetten zonder banden op hun plek te houden, verlegden we de aandacht weer naar de snelheid van het samenpersen… Waar zou jij op zoek gaan naar inspiratie?

Deze inspiratie kwam voor ons uit een onverwachte hoek. We hadden onze vraag voorgelegd aan de productiemedewerkers van Interface. Ton van Keken, senior vice-president Operations (EMEA) had een idee: je gebruikt een schroefpers voor het persen van druiven. Dit systeem werd al honderden jaren succesvol gebruikt. Wanneer je onze nieuwste balenmachine bekijkt, zie je het door wijngaarden geïnspireerde schroefpersmechanisme dat is toegevoegd aan het huidige model.

Dr. Nick Hill en Amado “Madz” Blanco willen we ook noemen, gezien hun werk om aan de hand van Luca’s schetsen en plannen een echte machine te maken met plaatselijke timmerlieden en plaatwerkers. Ze hebben ook samengewerkt met de gemeenschappen voor het trainen van de balenmachineoperators. Nog een voorbeeld van nieuwe banen die door Net-Works zijn gecreëerd.

Kun jij ons helpen met het verbeteren van onze balenmachine?
Ben jij weleens tegen een probleem aangelopen dat je op technisch creatieve wijze moest oplossen? . We zijn altijd op zoek naar manieren om onze balenmachine en het verpakkingsproces te verbeteren. Reageer dus hieronder als je een suggestie hebt.

In dit bericht:

0 reacties

Jouw meningen delen

Choose language

You appear to be viewing the website from within Japan.
Please select your language.

言語を選択

あなたは、日本国内から当ウェブサイトを閲覧しようとしてい ます。 表示する言語を選択してください。