We staan aan de vooravond van een industriële revolutie.
Bedrijven die zich traditioneel alleen maar bezighouden met het maken van winst, leggen het vandaag af op een concurrerende markt tegen bedrijven die begrijpen dat ondernemingen van de toekomst maatschappelijk verantwoorde innovatie van de toeleveringsketen nastreven.
Een inclusieve onderneming is een winstgevend bedrijf dat banen creëert in gemeenschappen met lage inkomens: hetzij rechtstreeks, hetzij door een ontwikkelingsgroep deel uit te laten maken van de waardeketen. Dit resulteert in een sociaal-economische en een milieu-impact.
Interface zet zich in het kader van Mission Zero® in om niet langer afhankelijk te zijn van grondstoffen die gebaseerd zijn op fossiele brandstoffen in de toeleveringsketens. Net-Works is een unieke oplossing. Dankzij de innovatieve nieuwe bron van gerecyclede nylon-6-garen kan niet alleen Interface zijn duurzaamheidsstrategie uitvoeren, maar worden ook enkele van de armste bevolkingsgroepen ter wereld ondersteund en beloond voor het beschermen van hun natuurlijke omgeving.
Dat is positief voor het bedrijfsleven. Dat is positief voor de mensen. Dat is positief voor het milieu.
Er is een klein, maar groeiend aantal bedrijven en organisaties dat zich bezighoudt met de toekomst van een inclusieve bedrijfsvoering. Hieronder staan enkele voorbeelden.
Als onderdeel van het Better Cotton Initiative (initiatief voor beter katoen) streeft Ikea ernaar om de maatschappelijke en milieunormen te verbeteren voor de productie van katoen. Aan het einde van 2015 gebruikt het bedrijf alleen duurzaam katoen voor al haar producten.
Inclusieve bedrijven vertrouwen op samenwerking. Ikea heeft de handen ineengeslagen met het Wereldnatuurfonds (WNF) voor technische hulp en training in best practices voor duizenden boeren in Pakistan en India.
Dankzij de training kunnen boeren nu beter de productiekosten terugbrengen en tot 50% meer water besparen. De vruchtbaarheid van de grond is verbeterd en de biologische diversiteit in het gebied wordt beschermd.
Omdat deze duurzame manieren van katoenbouw zijn overgenomen, nemen de omzet en de winst van de boeren na verloop van tijd toe. Hun levensonderhoud wordt verbeterd, hun gezinnen hebben een betere levenskwaliteit en het onderwijs van hun kinderen kan worden betaald.
Het Better Cotton Initiative is een voorbeeld van bedrijven die samenwerken met liefdadigheidsinstellingen om maatschappelijk verantwoorde bedrijfspraktijken op te stellen die rechtstreeks in verband staan met zakelijke strategieën, terwijl tegelijkertijd de kwaliteit van het leven van de lokale boeren en het plaatselijke milieu worden verbeterd.
L'Occitane: Betere sheaboter
L’Occitane en Provence koopt zijn hoogstaande sheaboter op milieuvriendelijke en maatschappelijk verantwoorde wijze in, waarbij gedurende dit proces een betrouwbare toeleveringsketen wordt opgebouwd.
Sterke samenwerkingsverbanden zijn cruciaal voor succesvolle inclusieve bedrijfsmodellen. Door bij vijf coöperatieven in Burkina Faso zijn sheaboter te kopen, helpt en ondersteunt L‘Occitane ongeveer 15.000 vrouwelijke plukkers en verwerkers van de noten voor sheaboter, terwijl tegelijkertijd de impact op het milieu van het productieproces wordt verminderd.
Als gevolg van de omzet gegenereerd door de samenwerking met L‘Occitane konden de coöperatieven fondsen voor maatschappelijke ontwikkeling opzetten waarmee maatschappelijke initiatieven worden gefinancierd, zoals sponsorprogramma‘s voor wezen en kwetsbare kinderen.
Het bedrijf schat dat het 20% – 30% meer betaalt voor zijn sheaboter dan dat het zou betalen in Westerse landen. Maar het bedrijf kan deze extra kosten dragen dankzij de grote marges voor het geweldige product dat het op de markt brengt.
Veja: Transformerende trainers
Het Franse fitness- en accessoirebedrijf Veja zet zich in om alleen maar duurzaam verbouwde katoen en rubber in te kopen in Brazilië, terwijl ook de rechten van zijn werknemers worden gerespecteerd.
Veja betaalt boeren en producenten een eerlijke prijs en kiest ervoor om niet te adverteren, zodat het zoveel mogelijk terug kan investeren in de productieketen. Omdat het samenwerkt met Atelier Sans Frontieres, dat de eindproducten sorteert, verpakt en verzendt zodra ze per boot zijn aangekomen in Parijs, ondersteunt Veja mede de herintegratie van personen die geconfronteerd worden met maatschappelijke uitsluiting.
Veja koopt rubber uit het Amazonegebied in voor de zolen van zijn schoenen, maar het verwerkt de latex deels in rubberen vellen op een manier waarvoor in de jungle geen industriële processen nodig zijn Met dit systeem wordt het natuurlijke ecosysteem van het oerwoud beschermd en wordt gegarandeerd dat rubbertappers meer verdienen.
Veja vertrouwt op sterke relaties met meerdere partners, waaronder de plaatselijke Braziliaanse groene politieke partij. Het bedrijf wil solide prestaties combineren met een positieve sociaal-economische en milieu-impact.
Choose language
You appear to be viewing the website from within Japan.
Please select your language.