Net-Works

Een inclusief bedrijf met een positieve maatschappelijke, zakelijke en milieu-impact

Wie goed doet, goed ontmoet in Suba Algemeen

Wie goed doet, goed ontmoet in Suba

door Rosemarie Apurado  | 

Zodra de niet langer gebruikte visnetten zijn opgehaald in de gemeenschappen waarmee we samenwerken, worden ze op de inzamelingsplek verwerkt tot balen en dan opgeslagen.

We zijn altijd op zoek naar genoeg netten om een standaardcontainer van 40 voet te vullen: tien ton aan niet langer gebruikte netten worden omgezet in een spaartegoed via onze lokale banken. Op de Danajon Bank is de inzamelingsplek het pand voor de personeelsleden van ZSL in Suba.

Tijdens de volgende fase van onze toeleveringsketen waarbij de gemeenschap betrokken is, worden de netten geladen op zogenaamde ‘pumpboats’, waarna ze worden verscheept naar Cebu en onze partner Aquafil. De dorpsbewoners kunnen wat extra geld verdienen door de netten op de pumpboats te laden, maar het is nogal zwaar werk.

Ik was kortgeleden in het pand van de medewerkers in Suba (Danajon Bank, Bohol) en zag toe op het laden van de netten van onze inzamelingsplek op de pumpboat. Ik merkte op dat de dragers en de bestuurders van de pumpboats sneller en efficiënter waren geworden in het tillen van de netten op de boten.

Het proces werd nochtans bemoeilijkt door het lage tij en de mangrovewouden: de zware balen wegen 40 kg per stuk en je kunt struikelen over de wortels van de mangrovebomen. Maar zo te zien hadden ze daar geen enkel probleem mee.

Ik begon enkelen van hen te plagen en zei: “Wauw, dat gaat jullie gemakkelijk af! Omdat jullie zo efficiënt zijn, kost het minder tijd en word je sneller betaald!”

De mannen antwoordden: “Het geeft een goed gevoel wanneer we kunnen helpen omdat we weten dat deze weggegooide netten worden ingezameld en op een andere plek gerecycleerd. Wij dragen een steentje bij door te helpen.”

Ik was verbaasd. Dit had ik niet verwacht. Ik dacht dat ze zo snel en efficiënt werkten omdat ze gewend waren geraakt aan het tillen en sneller betaald wilden worden.

Het was fantastisch om te zien dat de mannen die de netten laadden ondanks het harde werk niet alleen geïnteresseerd waren in het geld. Ze wisten dat we met het project Net-Works   iets goeds wilden doen en dat deze netten opnieuw zouden worden gebruikt in plaats van weggegooid.

Wilt u meer weten over hoe van de netten balen worden gemaakt? Lees dan Onder druk: zonder elektriciteit balen maken van netten

Rosemarie Apurado is een functionaris Sociale Ontwikkeling bij ZSL Philippines

0 reacties

Jouw meningen delen

Choose language

You appear to be viewing the website from within Japan.
Please select your language.

言語を選択

あなたは、日本国内から当ウェブサイトを閲覧しようとしてい ます。 表示する言語を選択してください。