Net-Works

Een inclusief bedrijf met een positieve maatschappelijke, zakelijke en milieu-impact

Een Creatieve Vracht Algemeen

Een Creatieve Vracht

door Amado Blanco  | 

Tijdens de uitbreiding van Net-Works op de Filipijnen werden we geconfronteerd met enkele nieuwe uitdagingen.  Eén daarvan was:  hoe verlagen we de kosten voor het vervoer van de netten naar Cebu?

Aan de basis van Net-Works ligt een duurzaam bedrijfsmodel. Dat is een belangrijke eigenschap. Net-Works is niet afhankelijk van filantropie of giften: het bedrijf wordt geëxploiteerd met de inkomsten die worden gegenereerd. Het is geen liefdadigheidsinstelling, maar een maatschappelijk bewuste onderneming.

Het transport van de netten tussen de inzamelingsplekken en Cebu is, samen met het maken van balen, de export, personeelsleden en andere kosten, een belangrijke uitgave in het bedrijfsmodel van Net-Works,  Deze uitgaven worden afgetrokken van de inkomsten die Net-Works ontvangt voor de netten.  Een zo groot mogelijk deel wordt afgestaan aan de gemeenschappen waarin we actief zijn.

Hoe lager de vervoers- en andere kosten, hoe groter het deel van de nettenopbrengst dat we terug kunnen storten aan de gemeenschappen. Die kunnen hiermee een spaartegoed  opbouwen. Neem een kijkje op Lokaal Sparen voor de Lokale Bevolking  en Een bezoekje aan de lokale bank in Sag 

Vorig jaar hebben we onze tweede Filipijnse inzamelplek geopend op de eilandengroep Bantayan in het noordwesten van de provincie Cebu. Deze afstand was twee keer zo groot als die van de Danajon Bank. We moesten dus een slimmere aanpak verzinnen voor het vervoer van de balen met netten naar de containerhaven van Cebu waar ze verder worden verscheept naar garenproducent Aquafil.

Een goed beginpunt was gebruik maken van de lege vrachtwagen die terugreed naar de plek van vertrek. Als er iets wordt bezorgd, is er vaak een lege vrachtwagen die terug rijdt naar een magazijn. Een slimme ondernemer kan hier zijn voordeel doen en kosten besparen door gebruik te maken van die trip en zijn ongebruikte capaciteit.

Op plekken met reguliere handel kunnen de netten meestal goedkoper worden vervoerd. Voor onze uitbreiding in Bantayan waren deze vrachtwagens dé oplossing  De vrachtwagens die gewoonlijk kippenvoer en bouwmaterialen brengen (voor reparaties na de tyfoon Haiyan (Yolanda) waren leeg op de terugweg. Hiermee konden wij de netten van Net-Works vervoeren.

De twee vrachtwagens met onze vierde zending van 10,3 ton van Bantayan naar Cebu hadden een lading kokospalmhout en bouwmaterialen geleverd aan Bantayan voor ze met de netten terugreden naar Cebu. Nadat ze onze netten hadden bezorgd in Cebu gingen de vrachtwagens meteen weer op weg naar de provincie Leyte om meer bouwmaterialen voor Bantayan op te halen.

Dit is een geweldig voorbeeld van de ondernemingsgeest binnen Net-Works: we denken als een bedrijf en gaan op zoek naar inventieve manieren om de voordelen voor onze gemeenschappen te maximaliseren en het probleem van weggegooide netten op te lossen.

Amado Blanco is onze projectmanager (Net-Works) bij ZSL-Philippines

0 reacties

Jouw meningen delen

Choose language

You appear to be viewing the website from within Japan.
Please select your language.

言語を選択

あなたは、日本国内から当ウェブサイトを閲覧しようとしてい ます。 表示する言語を選択してください。