Net-Works

Een inclusief bedrijf met een positieve maatschappelijke, zakelijke en milieu-impact

Wat houdt de Danajon Bank in? Milieu

Wat houdt de Danajon Bank in?

door Onze gastblogger Michael Ready is een natuurfotograaf en lLCP-onderzoeker die woont in San Diego, Californië  | 

Na meer dan twee dagen reizen in vier vliegtuigen, een ferry en twee kleine boten kwam ik aan in Handumon, een afgelegen dorp en veldstation op Jandayan Island in de Filipijnen.

Vorig jaar begon de International League of Conservation Photographers (koppeling www.ilcp.com invoegen) zijn samenwerking met Project Seahorse (koppeling www.projectseahorse.org invoegen) en de Zoological Society of London (koppeling www.zsl.org/conservation invoegen) om het bewustzijn te vergroten over een zeer bijzondere plek. Vier onderwaterfotografen, Claudio Contreras-Koob, Thomas Peschak en Luciano Candisani, reisden samen met mij vanuit respectievelijk Mexico, Zuid-Afrika, Brazilië en de Verenigde Staten om een onbekend maar ontzettend belangrijk deel van de wereld in kaart te brengen dat de Danajon Bank heet.

Toen ik voor het eerste hoorde van een iLCP-expeditie om de Danajon Bank te documenteren, zei ik wat vrijwel iedereen zou zeggen: Wat is de Danajon Bank? Maar weinig mensen, zelfs in de Filipijnen, zijn bekend met dit unieke biologische fenomeen, iets wat wij hopen te veranderen.

Danajon Bank (Da-na-haun) is een zeer zeldzaam dubbel barrièrerif in de Central Visayas-regio van de Filipijnen. Het is 156 kilometer lang en ligt tussen de eilanden Bohol, Cebu, Leyte en Southern Leyte. Het is één van maar zes dubbele barrièreriffen ter wereld. Niet alleen is de Danajon Bank een buitengewoon zeldzame geologische formatie, het gebied wordt ook beschouwd als één van de meest veelzijdige regio‘s wat de mariene biodiversiteit ter wereld betreft: een plek waar het leven in zee in de volledige Pacific zich in eerste instantie evolueerde.

Als iLCP-fotografen waren we daar om de pracht en rijkdom van de Danajon Bank weer te geven, evenals de vernietiging van dit biologisch gevoelige en uitermate bedreigde zeelandschap.

De biomen met koraalriffen, mangroves en zeegras zijn allemaal cruciale habitats die wereldwijd teloorgaan. De Danajon Bank vormt hierop geen uitzondering en is misschien wel een perfect voorbeeld van hoe breekbaar deze systemen zijn en hoe wij hiermee verbonden zijn. Helaas zijn veel van de vroeger weelderige riffen nu nauwelijks nog een schim van Danajons ooit overvloedige verleden. Door overbevissing en het wijdverbreide gebruik van vernietigende vismethoden is er bijna geen leven meer over en zijn de riffen ernstig beschadigd: er zijn bijna 200 bedreigde diersoorten. Menselijke indringing, bevolkingsgroei, vervuiling en klimaatverandering vergroten de problemen voor dit uitgebreide ecosysteem en de mensen die ervan afhankelijk zijn alleen maar.

0 reacties

Jouw meningen delen

Choose language

You appear to be viewing the website from within Japan.
Please select your language.

言語を選択

あなたは、日本国内から当ウェブサイトを閲覧しようとしてい ます。 表示する言語を選択してください。