Net-Works

Een inclusief bedrijf met een positieve maatschappelijke, zakelijke en milieu-impact

Retronetten en jeukende voeten Algemeen

Retronetten en jeukende voeten

door Amado 'Madz' Blanco (edited by Jon Khoo)  | 

“Geef een man een vis en hij heeft eten voor één dag. Leer een man vissen en hij heeft eten voor heel zijn leven”

Dit is de veelgebruikte spreuk binnen ontwikkelingshulp in de Derde Wereld. Net-Works laat zich hierdoor inspireren: we geven geen vis weg, geven toegang tot financiële diensten. Het resultaat is extra inkomsten voor de gezinnen.

Maar heb je je wel eens afgevraagd wat er zou gebeuren als je een stadsbewoner zou leren vissen als een echte visser? Ze zouden je voor gek verklaren.

Het duidelijk maken welke impact plastic heeft op het milieu en dat verbinden met ghost fishing en het plaatselijke bankierswezen is niet gemakkelijk: het maakt niet uit of je dorpsbewoners of zakenmensen als publiek hebt, iedereen staat wel even versteld. Ze zouden je voor gek verklaren.

Maar er is wel altijd dat eurekamoment, wanneer alles plots logisch lijkt en de puzzelstukjes op hun plek vallen.

Ik had het laatst met Amado ‘Madz‘ Blanco, onze projectbeheerder (Net-Works) van ZSL-Philippines, over deze momenten: wanneer gemeenschappen begrijpen wat Net-Works inhoudt en wat het zou kunnen betekenen voor hun gezinnen. We hebben drie eurekamomenten verzameld uit de gemeenschappen die we in de afgelopen twee jaar hebben bezocht:

Retronetten en denken aan de toekomst in Negros Oriental

“We waren een locatie in Negros Oriental aan het bezoeken. Ik was aan het uitleggen dat het 600 jaar duurde voordat
plastic was afgebroken en hoe in verkeerd weggegooide restnetten vissen kunnen vastraken, met een kleinere vangst voor de vissers tot gevolg. Terwijl ik dit uitlegde, zag ik dat enkele bewoners mij toelachten… Ik was verbaasd. Waarom vonden ze deze statistieken en milieuproblemen grappig?”

“Het bleek dat de bewoners van dit dorp al vanaf het einde van de jaren ’60 en ’70 visnetten bewaarden… Ze wilden ze niet zomaar verbranden, want het was niet logisch om iets zomaar voor niets te verbranden.”

“Ze legden uit dat de reden voor het lachen was dat ze dankzij ons bezoek nu wisten dat ze de juiste beslissing hadden genomen.”

“Verder legden ze uit hoe je aan de visnetten kon zien dat er in de Filipijnen steeds minder vissen werden gevangen. Sinds de jaren ’60 is de grootte van de openingen in de visnetten steeds kleiner geworden. Ondanks dat de grootte van de openingen in de visnetten in de jaren ’70 nu enorm lijkt, konden de vissers genoeg vissen en krabben vangen. Nu zien we dat mensen hard werken om de openingen in de visnetten zo klein mogelijk te maken, omdat ze steeds minder vangen.”

De waarde van visnetten voor een vrouw in Cogtong Bay

Tijdens een bezoek aan Cogtong Bay, waar we vertelden over Net-Works en het inzamelen van visnetten, kwamen we een vrouw tegen die letterlijk een dag eerder drie zakken visnetten had verbrand. Toen ze realiseerde dat ze die had kunnen verkopen, had ze spijt. We zagen het gezicht van iemand die wist dat ze iets waardevols was kwijtgeraakt. Ik zal die blik nooit vergeten. Het was haar fout niet, maar dat was het verschil dat Net-Works had kunnen maken.

Jeukende voeten in Pinamgo

Ik was de prijzen voor de visnetten aan het uitleggen in Pinamgo. Ik merkte dat de mensen
zich ongemakkelijk voelden, en daardoor voelde ik me hetzelfde. In eerste instantie dacht ik dat ze misschien door mijn uitleg aan het nadenken waren over de nadelen van visnetten, maar dat was het niet. Ze zagen eruit als klapperpistolen die op het punt stonden om af te gaan. Plotseling begreep ik dat ze haast niet konden wachten om
meteen op zoek te gaan en de visnetten op te halen van de bestaande dumpplekken. Ze begrepen wat voor een kans dit was en wilden zo snel mogelijk beginnen met het inzamelen.

Wil je meer weten over de levens van de gemeenschappen waar we werken, neem dan een kijkje naar de nieuwste video van Net-Works.

In dit bericht:

|

0 reacties

Jouw meningen delen

Choose language

You appear to be viewing the website from within Japan.
Please select your language.

言語を選択

あなたは、日本国内から当ウェブサイトを閲覧しようとしてい ます。 表示する言語を選択してください。