Net-Works

Een inclusief bedrijf met een positieve maatschappelijke, zakelijke en milieu-impact

Lokaal sparen voor lokale bewoners Mensen

Lokaal sparen voor lokale bewoners

Het is nog niet eens zo lang geleden dat het voor een visser als Eduardo Valmoria Fuog (Jao-eiland, Bohol) haast ondenkbaar was om met regelmaat geld opzij te zetten. De vangst was onberekenbaar: het was moeilijk genoeg om de kost te verdienen, laat staan om geld te sparen. Het laatste wat Eduardo met zijn onzekere loon wilde doen, was om 90 minuten lang niet te werken en naar een bank te gaan die werd gerund door mensen die hij niet kende.
Voor Christina Pepito, die niet vlakbij een bank woont, was het sparen voor een luxe-item als een videorecorder of om haar zus te helpen betalen voor school, iets om van te dromen.
Lokaal bankieren is nu dankzij Net-Works niet meer weg te denken. Zonder lokale banken zou Net-Works onmogelijk zijn, omdat daar de visnetten worden verkocht aan de toeleveringsketen. Door samen met de gemeenschap een plaatselijke spaarbank te openen, is er nu een systeem dat door Eduardo en Christina kan worden vertrouwd, dat in de buurt is en dat financiële diensten aan iedereen aanbiedt.
Lokaal bankieren met Net-Works
Zodra de visnetten zijn verzameld, worden ze verkocht aan de toeleveringsketen van Net-Works via lokale leningsclubs (die ter plekke COMSCA‘s worden genoemd) of bestaande groepen voor microfinanciering. De COMSCA‘s zijn kleine lokale groepen van 10-25 leden. Dit is een model dat gericht is op het helpen van de allerarmsten zonder vast inkomen en zonder fulltime werk.
Ik had kortgeleden een gesprek met Amado “Madz” Blanco, onze projectbeheerder (Net-Works) van ZSL-Philippines. Ik stelde hem enkele vragen over de impact van COMSCA‘s. Madz, die een centrale rol heeft gespeeld bij het opstarten en opschalen van ons project en meer dan twintig jaar ervaring heeft met ontwikkeling en milieubescherming t, weet waar hij het over heeft en sprak met veel passie over de impact van COMSCA‘s.
Madz, welk verschil hebben COMSCA‘s teweeggebracht in de gemeenschappen?

“Er is een enorm verschil in hoe mensen uit de gemeenschappen nu tegen sparen aankijken. Eerder moesten ze ver reizen om een traditionele bank of coöperatie te bezoeken. Afhankelijk van in welk dorp ze woonden, kon het wel 45-60 minuten duren. Heen en terug is dat dus enkele uren, tijd die niet besteed kan worden aan vissen. Het gevolg hiervan was dat mensen niet spaarden. Mensen zonder de tijd of de middelen, kwamen niet aan het sparen van geld toe. Nu zien dorpsbewoners dat hun spaargeld lokaal wordt beheerd door de leden van die gemeenschap.”

Het bewijs hiervoor wordt geleverd door de populariteit van COMSCA. In het dorp Guindacpan telde de COMSCA in het eerste jaar achttien leden. Een jaar later was iedereen al lid geworden. Zo te zien verspreidt het nieuws over de voordelen van een COMSCA-lidmaatschap zich snel en zijn de gemeenschappen geïnteresseerd in wat ze horen.

COMSCA‘s aan laten sluiten op het alledaagse leven van de vissers

Het is belangrijk dat een COMSCA aansluit op het alledaagse leven van de vissers en hun gezinnen. Dat is voor Madz een van de voordelen: de korte duur van een COMSCA-bijeenkomst is een belangrijk pluspunt. Madz licht toe: “Het neemt niet veel tijd in beslag, de bijeenkomsten duren minder dan een uur. Dat is erg belangrijk in een vissersdorp, waar veel mensen werken aan visserijtaken en de hele dag verschillende rollen spelen.”

Verder is volgens Madz de flexibiliteit en betaalbaarheid van de COMSCA‘s een belangrijk voordeel, vooral vanwege de wisselende vangst. Madz vult aan: “COMSCA‘s zijn flexibel en niet duur. Je kunt zelf bepalen hoeveel je wilt investeren. Als je wat pech had tijdens de laatste keer vissen, kun je kiezen voor lager aandeel. Gaat het goed, dan kun je je aandeel vergroten. Dat past bij de dagelijkse gang van zaken in een vissersdorp… want vissen is elke dag anders.”

Voor meer informatie over COMSCA’s en andere facetten van lokaal bankieren klik hier.

0 reacties

Jouw meningen delen

Choose language

You appear to be viewing the website from within Japan.
Please select your language.

言語を選択

あなたは、日本国内から当ウェブサイトを閲覧しようとしてい ます。 表示する言語を選択してください。